Gå til hovedinnhold
Unike fordeler til medlemmer 🤫

Medlemmer får flere fordeler

Unike fordeler til medlemmer 🤫

Medlemmer får flere fordeler

Rask levering 1-3 virkedager

Norges største skjønnhetsbutikk på nett

Fri frakt ved kjøp over 299,-

Kostnadsfri betalingsutsettelse

Tilbake til Let's talk beauty
De fysikalsk-kjemiske forskjellene mellom beredningsformene

Guide: Ulike konsistenser

Sist endret 20.02.2024 08:06:42

Ulike konsistenser kan ofte være løsningen på forskjellige hudproblemer, og tilstander. Les om blant annet salver, kremer, lotions, liniment og pastaer - og finn den konsistensen som passer din hud best!

 

Salver

Salver er sammensatt av en base, kalt salvegrunnlag, som gir konsistens og bærer virkestoffene som er til stede i salven. Salver har en fet og tykk konsistens, og de virker ved å danne en beskyttende barriere på huden, som hjelper til med å holde på fuktighet og forhindre vanntap. Salvegrunnlagene i salver kan variere, men de er ofte basert på ingredienser som vaselin eller fete oljer. Disse ingrediensene bidrar til den fete følelsen og okkluderende effekten av salven. Okkludering betyr at salven danner et lag på huden som begrenser tapet av fuktighet og beskytter mot ytre påvirkninger.

Det finnes to hovedtyper salver: hydrofobe salver og hydrofile salver.

Hydrofobe salver

Hydrofobe salver består hovedsakelig av fettstoffer og er vannavstøtende. De har en tykkere konsistens og virker "fete" på huden.

Hydrofile salver

Hydrofile salver, derimot, er i større grad blandbare med vann og har en mindre okkluderende effekt. De er lettere og mindre fetende på huden.

Salver brukes vanligvis for kroniske hudtilstander som eksem og psoriasis, der det er behov for langvarig fuktighet og beskyttelse. De er også nyttige for tørre hudforandringer og kan brukes til å behandle spesifikke hudproblemer som sår, utslett eller irritasjon.

Konsistens

 

Kremer

Kremer er sammensatt av en kombinasjon av fettstoffer og vann, der fettstoffene er emulgert i vann for å danne en jevn og kremaktig konsistens. Kremer er en populær valgmulighet på grunn av deres kosmetiske akseptabilitet sammenlignet med salver. Den emulgerende naturen til kremene gjør at de enkelt kan fordeles på huden og trekke raskt inn, uten å etterlate en fet eller klissete følelse. De er ideelle for daglig bruk og kan brukes på forskjellige hudområder, inkludert ansiktet og kroppen. Det finnes to hovedtyper kremer: hydrofobe kremer og hydrofile kremer.

Hydrofobe kremer

Hydrofobe kremer, også kjent som vann emulgert i olje, har en høyere andel fettstoffer og en lavere andel vann. Disse kremer kan være fetere i konsistens og bidra til å hindre fordampning og avkjøling av huden. De brukes ofte i situasjoner der det er behov for intens fuktighet og beskyttelse, for eksempel i nattkremer eller for svært tørr hud.

Hydrofile kremer

Hydrofile kremer, også kjent som olje emulgert i vann, har en høyere andel vann og en lavere andel fettstoffer. Disse kremer er lettere og mindre fetende på huden. De brukes ofte ved akutte tilstander, væskende hudlidelser eller på fuktige hudområder, da de ikke hemmer fordampning og avkjøling.

Kremer er nyttige for å fukte og mykgjøre huden, og de kan også inneholde aktive ingredienser som vitaminer, antioksidanter eller medisinske stoffer for å behandle spesifikke hudproblemer. De kan brukes til å lindre tørrhet, kløe, irritasjon, solbrenthet eller mild eksem. Noen kremer har også solbeskyttelsesfaktor (SPF) for å beskytte huden mot solskader. Se for eksempel Dr. Hauschka MED Intensive Ice Plant Cream.

Dr. Hauschka MED Intensive Ice Plant Cream.

 

Lotion

En lotion er en væske med en lett og tynn konsistens som brukes til å smøre på huden. Den er vanligvis laget ved å emulgere fettstoffer i vann. Lotioner er populære på grunn av deres lette og ikke-fete følelse på huden. De trekker raskt inn i huden og etterlater vanligvis ingen synlige rester. Lotioner brukes ofte til daglig hudpleie, spesielt for normal til fet hud. De kan inneholde fuktighetsgivende ingredienser, vitaminer eller andre aktive stoffer for å gi næring og hydrere huden.
Lotioner brukes også til å lindre mild tørrhet, kløe eller irritasjon. A-Derma Exomega Control Lotion er en god lotion spesielt utviklet for tørr og irritert hud. 

A-Derma Exomega Control Lotion

 

Liniment

Liniment er et preparat med en flytende til halvflytende konsistens som brukes til å smøre eller massere større områder av kroppen. Linimenter kan variere i sammensetning og inneholde ulike ingredienser som alkohol, eteriske oljer, kamfer eller andre stoffer som gir en kjølende eller oppfriskende effekt på huden.

Den kjølende effekten av linimentet er ofte mest utpreget når det inneholder ingredienser som alkohol, sink eller talkum. Linimenter kan være nyttige for sportsutøvere, personer med muskel- eller leddsmerter, eller de som ønsker en avkjølende følelse på huden. Avène Thermal Spring Water er beroligende, anti-irriterende og antiinflammatorisk, og er kjent for å være gunstig for de med sensitiv eller irritert hud. 

 Avène Thermal Spring Water

 

Pastaer

Pastaer er en type preparat som brukes til å behandle og beskytte huden. De har en stiv konsistens og er vanligvis en blanding av en salvebase og pulverpartikler. Pastaer kan ha ulike sammensetninger avhengig av formålet og de spesifikke ingrediensene som brukes. Det finnes to hovedtyper pastaer: fet og vannpermeabel pasta.

Fet pasta

Fet pasta er tilsatt fettstoffer som gjør den vannavstøtende og gir den en okkluderende effekt på huden. Disse pastaene brukes ofte til å beskytte hudoverflaten, spesielt rundt sårkanter eller ved hudirritasjoner. Fet pasta kan bidra til å hindre irritasjoner eller fuktighet fra å komme i direkte kontakt med huden og dermed bidra til heling og beskyttelse. Sinkpasta er et eksempel på en fet pasta som ofte brukes til å beskytte sår, bleieutslett eller irriterte hudområder.

Vannpermeabel pasta

Vannpermeabel pasta har en annen sammensetning som gjør den mer vannløselig og tillater at vann trenger gjennom pastaen. Denne typen pasta kan ha en uttørrende effekt på huden og brukes ofte til å behandle hudproblemer som fuktige eller væskende sår, eksem eller dermatitt. Vannpermeabel pasta kan bidra til å absorbere overflødig fuktighet, redusere betennelse og fremme heling av huden.

Pastaer er vanligvis tykkere og stivere sammenlignet med salver eller kremer, noe som gjør dem mer egnet til å bli påført på spesifikke områder av huden. De kan påføres i et jevnt lag og gir en beskyttende barriere på overflaten. Pastaer kan også være nyttige for å isolere og beskytte huden mot ytre påvirkninger, som friksjon eller irritasjoner.

konsistens

 

Oppløsning

En oppløsning er en væske der en eller flere stoffer er fullstendig løst opp i en annen væske.

Når det gjelder hudpleie, brukes oppløsninger vanligvis til å påføre aktive ingredienser direkte på huden. De er vanligvis lette og flytende i konsistens og kan påføres med en bomullsdott eller sprayflaske. Oppløsninger kan inneholde ulike aktive ingredienser, som fuktighetsgivende stoffer, tonere, astringerende midler eller andre hudpleieingredienser. De kan brukes til å rense, tone eller behandle spesifikke hudproblemer. Oppløsninger er ofte lett absorberbare og etterlater vanligvis ingen synlige rester på huden. Dersom du sliter med hårtap og tynnende hår, vil Cicamed HLT Scalp Treatment skape et optimalt miljø for hårvekst.

 

Gelé

Gele er også en type preparat som brukes til å påføre aktive ingredienser på huden.
De kan være klare, fargede eller inneholde små partikler. Gele har en tendens til å være lett absorberbare og etterlater vanligvis huden følelsen av å være myk og ikke-fet. Gele brukes ofte til å tilføre fuktighet, berolige eller behandle spesifikke hudproblemer. De kan også brukes som base for medisinske eller kosmetiske ingredienser.

En fordel med både oppløsning og gele er at de er spesielt egnet for områder med hårvekst, som hodebunnen, eller på steder der man ønsker å unngå synlige rester, for eksempel i ansiktet. De kan også være nyttige for å tilføre kjøling eller beroligelse på huden, spesielt etter soleksponering eller for å lindre irritasjon. Avène Cleanance Cleansing Gel er en mild og skånsom rensegelé som er spesielt utviklet for personer med uren hud og tendens til tilstoppede porer.

Avène Cleanance Cleansing Gel


 •  
  Rask levering
  1-3 virkedager
 •  
  Norges største skjønnhetsbutikk på nett
  22.000+ merkevarer
 •  
  Fri frakt ved kjøp over 299,-
  Flere fraktalternativer
 •  
  Kostnadsfri betalingsutsettelse
  Når vil du betale?