Gå til hovedinnhold
Unike fordeler til medlemmer 🤫

Medlemmer får flere fordeler

Unike fordeler til medlemmer 🤫

Medlemmer får flere fordeler

Rask levering 1-3 virkedager

Norges største skjønnhetsbutikk på nett

Fri frakt ved kjøp over 299,-

Kostnadsfri betalingsutsettelse

Tilbake til Let's talk beauty
Slik rengjør du barnets smokk

Slik rengjør du barnets smokk ✨

Sist endret 26.02.2024 10:50:50

Hyppig rengjøring av barnets smokk er viktig for å opprettholde god hygiene. Jo yngre barnet er, jo viktigere er det å beskytte det mot bakterier og holde smokkene rene.Det finnes ulike metoder for å sterilisere smokker. Nedenfor vil vi vurdere dem alle:

 

Før smokkene tas i bruk

Husk å sterilisere smokkene når du tar de ut av emballasjen! Dette gjøres ved å legge smokkene i rikelig med kokende vann i 5 minutter. Dette gjelder både lateks- og silikonsmokker 🤍

 

 

Sterilisering ved skålding

Dette er metoden som anbefales av BIBS for etterfølgende rengjøring av både lateks- og silikonsmokker:

 • Legg smokkene i en ren bolle og hell rikelig med kokende vann over de
 • La smokkene ligge i ca. 5 minutter
 • Ta de ut og la de tørke på et rent håndkle eller kjøkkenhåndkle

 

Denne metoden er skånsom og fjerner bakterier uten at det går på bekostning av smokkens holdbarhet. Det anbefales kun å koke smokkene før førstegangs bruk - ingen etterfølgende rengjøring. Smokker er ikke ment til å kokes gjentatte ganger og kan ødelegges ved konstant eksponering for høy varme. Følg heller instruksjonene ovenfor. 

 

Sterilisering i mikrobølgeovn

Vær oppmerksom på at lakeks brytes ned dersom temperaturen overstiger 100°C. Derfor anbefales det ikke å sterilisere naturgummilatekssmokker i mikrobølgeovn.

Silikon derimot, tåler høyere temperatur enn lateks. Derfor kan du sterilisere silikonsmokkene dine i mikrobølgeovnen. Pass imidlertid på at temperaturen ikke overstiger 110°C. Smokkskjoldet er laget av PP, som ryker hvis temperaturen overstiger 110°C. Samtidig er det belastende for smokken å utsettes for temperaturer over 100°C gjentatte ganger, og dette vil forkorte holdbarheten og levetiden. 

Derfor er BIBS' generelle anbefalinger for sterilisering i mikrobølgeovn at du sjekker mikrobølgeinstruksjonene for å sikre at temperaturen holder seg rundt 100°C. I de fleste mikrobølgeovner betyr dette at smokkene må stå i mikrobølgeovnen i maks 60 sekunder på maks 800 watt. Husk alltid å legge smokkene i vann i en steriliseringsboks laget for mikro. Legg aldri smokkene i mikrobølgeovn uten. 

 

⭐️ Les også: Slik steriliserer du silikonsmokkene dine i BIBS Smokkboks

 

Sterilisering i elektriske dampsterilisatorer

Vær oppmerksom på at lateks brytes ned hvis temperaturen overstiger 100°C. Derfor anbefales det ikke mikrobølgesterilisering av naturgummilatekssmokker.

Silikon tåler høyere temperaturer enn lateks. Derfor kan du sterilisere silikonsmokkene dine i elektriske dampsterilisatorer. Pass imidlertid på at temperaturen ikke overstiger 110°C. Smokkskjoldet er laget av PP, som ryker hvis temperaturen overstiger 110°C. Og som beskrevet for sterilisering i mikrobølgeovner, bør det unngås gjentatte ganger utsette smokken for temperaturer over 100°C, som vil forkorte holdbarheten og levetiden. Derfor er BIBS' generelle anbefalinger for sterilisering i elektriske dampsterilisatorer at du sjekker produsentens instruksjoner for å sikre at temperaturen holder seg rundt 100°C.

 

Sterilisering i UV-steriliseringsapparater

Det anbefales ikke bruk av UV-steriliseringsapparater for verken naturgummilateks eller silikonsmokker.

Naturgummilateks er et naturlig materiale som gjennomgår en naturlig aldringsprosess som kan påvirkes av ytre krefter som UV-lys. Bruk derfor aldri UV-sterilisator til latekssmokker, da dette vil skade materialet. La heller aldri smokker av naturgummi lateks stå i direkte sollys.

Videre dreper UV-lys bare bakteriene som lyset treffer direkte. Hvis smokken har en kant eller fold som lyset ikke når, vil ikke bakteriene bli drept. Derfor anbefales det ikke å bruke en UV-steriliseringsenhet for smokker.

 

Sterilisering med steriliseringsløsninger

Det anbefales ikke å bruke steriliseringsløsninger til verken naturgummilateks eller silikonsmokker, da løsningen kan skade materialet dersom smokken blir liggende i løsningen lenger enn anbefalt.

 

Sterilisering ved rengjøring i oppvaskmaskin

Det anbefales ikke å vaske verken lateks- eller silikonsmokker i oppvaskmaskinen. Rengjøringsmidlene kan skade materialet (både lateks og silikon) og det kan bli skjørt. Dessuten når de fleste oppvaskmaskiner ikke høye nok temperaturer til å sterilisere smokkene tilstrekkelig.

 

Hvis du opplever vann i sugedelen

Etter rengjøring er det ikke uvanlig at det blir igjen litt vann inne i smokkens sugedel. Grunnen til at det kan komme vann inn i smokkene er at alle BIBS smokker er utstyrt med ventil i sugedelen. Denne ventilen gjør at tuppen kan trykkes flatt inne i barnets munn når man suger på den. Dette sikrer at sugedelen blir flatet ut og formet naturlig etter barnets munnhule med minst mulig trykk på de myke delene av munnen og tennene. Hvis du oppdager at det kommer vann inn i sugedelen, er det bare å klemme smokkens tupp flat og dermed presse ut overflødig vann. Hvis det blir igjen vanndråper i tuppen, kan du la smokken lufttørke til det siste vannet fordamper.

 

Hvor ofte bør du rense babyens smokk?

Hyppig rengjøring av barnets smokk er viktig for å opprettholde god hygiene. Jo yngre barnet er, jo viktigere er det å beskytte det mot bakterier og holde smokkene fri for bakterier. Dette skyldes hovedsakelig at små barns immunsystem ennå ikke har blitt kjent med alle de ulike bakterietypene – og derfor ikke har lært seg å «forsvare» seg selv.

Premature spedbarn og babyer opptil 3 måneder trenger en mer grundig og hyppig rengjøring enn babyer over 3 måneder. Derfor må smokkene steriliseres oftere når barnet er under 3 måneder. Vi anbefaler alltid at smokker skåldes minst en gang om dagen.

 


 •  
  Rask levering
  1-3 virkedager
 •  
  Norges største skjønnhetsbutikk på nett
  22.000+ merkevarer
 •  
  Fri frakt ved kjøp over 299,-
  Flere fraktalternativer
 •  
  Kostnadsfri betalingsutsettelse
  Når vil du betale?